Motormuis

Rick en Jelmer waren onafscheidelijk. Twee jongens van inmiddels zes jaar, die alles samen deden. Maar Rick werd ineens ziek, en algauw was de diagnose gesteld: acute leukemie. De artsen trokken alles uit de kast, maar Rick konden ze niet redden. En zo kwam het dat het gezin van Rick en ook Jelmer afscheid van hem moesten nemen.

Als uitvaartverzorger kom ik letterlijk bij mensen van alle rangen en standen en met allerlei liefhebberijen en hobby’s.  In het huis van de ouders van Rick is het duidelijk: hier houdt men van motoren en het meest nog van de  Harley Davidson. Uit de verhalen hoor ik dat Rick grote bewondering had voor de motor van zijn vader en dat ze graag samen gingen toeren. Naar de club mocht Rick niet mee, maar toch kende ook daar iedereen Rick, die door hen naar het gelijknamige tekenfilmfiguurtje “Motormuis” werd genoemd. En als Rick bij opa was keek hij altijd graag naar opa’s oude videobanden met de tekenfilms van Motormuis.

Rick’s vader is een ruig uitziende man, met lang haar en de nodige tatoeages. Maar nu zit hij er verslagen bij. Nog voor ons eerste gesprek is afgelopen druppelen de eerste motorrijders van het chapter binnen. Er is een enorme saamhorigheid, juist nu, onder deze verdrietige omstandigheden. Op de leren jacks zie ik de naam van een motorclub die geregeld in het nieuws is, en niet altijd positief… om het maar voorzichtig te zeggen. Een enigszins onbehagelijk gevoel laat zich maar moeilijk onderdrukken.
Er worden plannen gemaakt, want Rick moet een uitvaart krijgen die past bij een Motormuis. En als ik met het voorstel kom om een speciale Harley Davidson motor met een zijspan waar een kist op past te laten komen, ben ik de held van de dag.

Maar de grootste uitdaging komt nog als ik een dag later hoor dat de oom van Rick, de broer van moeder, lid is van een rivaliserende motorclub. Zonder overdrijven staan de leden van deze bendes elkaar gewoonlijk naar het leven.  Leden van beide motoclubs zullen op de uitvaart komen en daar krijg ik het wel even warm van. Zou ik er goed aan doen om de politie vast te waarschuwen?

Op de dag van de uitvaart blijkt mijn ongerustheid voor niets. De uitvaartmotor wordt met instemmend gebrom door familie en clubleden verwelkomd. Passend voor een Motormuis. Bij de herdenking voeren zowel vader en moeder, als oom van de rivaliserende bende het woord. En als de stoet naar het graf loopt, zie ik iets waar menig politiek bestuurder jaloers op zou zijn: bendeleden die anders met elkaar op de vuist zouden gaan, lopen nu troost zoekend bij elkaar in de begrafenisstoet van Rick.

Ik bekijk het tafereel en realiseer tegelijkertijd, dat de prijs voor deze – ongetwijfeld tijdelijke- vrede veel, maar dan ook heel veel  te hoog is geweest.

Dirk Timmer,
www.viahumana.nl
Via Humana Uitvaartverzorging

 

Wilt u inzicht in wat een uitvaart kan kosten? Kijk op bereken-kosten-uitvaart

Bij overlijden

Meld een overlijden direct op 06 132 45 132

Contact

Via Humana Uitvaartverzorging
is 24 uur per dag,
7 dagen per week
bereikbaar op
06 132 45 132

email: uitvaart@viahumana.nl

Postbus 499
8070 AL Nunspeet

Smithstraat 28 Nunspeet

Meer contactinformatie
Keurmerk Eerlijke Uitvaarten
Netwerk
© Via Humana Uitvaartverzorging - Tel. 06 132 45 132 - Postbus 499 - 8070 AL Nunspeet - uitvaart@viahumana.nl