Nog geen 24 weken

Bij de bijzonder treurige gebeurtenissen van het leven hoort het verlies van een kindje van minder dan 24 weken. Voor de wet is het niet mogelijk daar aangifte van te doen, maar sinds kort is het wel mogelijk het kindje bij de burgerlijke stand te laten registreren.

Heel lang moesten de ouders in zo’n geval met lege handen naar huis. Het ziekenhuis leek en lijkt soms nog de eigenaar van het kindje en regelde alles in volkomen stilte zonder dat de ouders of anderen afscheid konden nemen.

Als ouder kun je er echter voor kiezen om ook van een kindje tussen de 6 en de 23 weken afscheid te nemen! Dat vraagt wel wat bijzondere kennis en materialen van de uitvaartverzorger, maar bij Via Humana hebben we dat. Belangrijk is daarbij dat het kindje opgebaard wordt in water.

Bij droog opbaren wordt een kindje vaak in een mandje of kistje gelegd, waarbij de kleur van het kindje steeds donkerder wordt en daardoor er misschien minder ‘mooi’ uitziet, mede door vervorming. De huid van een foetus is heel kwetsbaar en kan snel beschadigen. Daardoor kunnen ouders hun kindje vaak niet meer aanraken. Droog opbaren wordt daarom door ons afgeraden.

Door in water op te baren wordt de kleur van het kindje al snel lichter en natuurlijker voor een kind. Dat ligt ook best wel voor de hand, immers vruchtwater is de natuurlijke omgeving. Het kindje wordt zelfs wat mooier omdat de huid wat water vasthoudt. Het is mogelijk het kindje even uit het water te halen en vast te houden, zodat de ouders op een mooie manier afscheid kunnen nemen. Door het gebruik van een doorzichtig bakje is het kindje van alle kanten te bekijken en kunnen er bijzondere foto’s van bijvoorbeeld voetjes gemaakt worden.

Ook is dit voor broertjes en zusjes van het overleden kindje een manier waarop het kleine kindje goed bekeken en het zelfs in het water aangeraakt kan worden. Het is een mooie methode die goed gebruikt kan worden bij opbaring van een kindje thuis. Ouders, broertjes, zusjes en andere nabestaanden kunnen zo op een liefdevolle en vriendelijke manier afscheid nemen van het kindje.

Om zo’n kindje te kunnen begraven zijn er hele zachte vilten mandjes, onder de naam “hemelwiegje“. Zodat ook het laatste afscheid van zo’n bijzonder jong kindje zacht, warm en liefdevol kan zijn.

Het verlies van een kindje onder de 24 weken is al erg genoeg. Maar het hoeft geen verlies zonder afscheid te zijn.

 

Bij overlijden

Meld een overlijden direct op 06 132 45 132

Contact

Via Humana Uitvaartverzorging
is 24 uur per dag,
7 dagen per week
bereikbaar op
06 132 45 132

email: uitvaart@viahumana.nl

Postbus 499
8070 AL Nunspeet

Smithstraat 28 Nunspeet

Meer contactinformatie
Keurmerk Eerlijke Uitvaarten
Netwerk
© Via Humana Uitvaartverzorging - Tel. 06 132 45 132 - Postbus 499 - 8070 AL Nunspeet - uitvaart@viahumana.nl