Wortels

Als de telefoon gaat en ik hem beantwoord, hoor ik hoe een mannenstem mij vertelt dat zijn vader is overleden. Ik condoleer hem en we praten even wat. Als ik vraag waar ik naar toe mag komen, hoor ik hem een adres in Badhoevedorp noemen. Enigszins verbaasd hierover pak ik mijn spullen en stap in de auto.

Eenmaal met de familie om de tafel, wordt me al snel duidelijk waarom de familie koos voor een uitvaartverzorger uit Nunspeet. Vader, die de hoge leeftijd van 87 bereikte, komt oorspronkelijk van de Veluwe. Hij had kenbaar gemaakt dat hij gecremeerd wilde worden, en dat zijn as een bestemming op de Veluwe moest krijgen. De keuze van de kinderen is om dan ook de uitvaart op de Veluwe te hebben. En een uitvaartverzorger uit de regio kan hen daar het beste bij helpen.  En dat klopt,  want hoewel een uitvaartverzorger in principe overal een uitvaart kan verzorgen, weet een regionale uitvaartverzorger het beste de weg in de omgeving.

Na enige tijd komt de vraag aan de orde op welke locatie de uitvaartdienst het beste gehouden kan worden. Want de aula van het crematorium, dat vinden de kinderen toch wat onpersoonlijk aanvoelen. Ik noem enkele mogelijkheden, en dan vraagt de oudste dochter naar het kapelletje in Staverden. “Bestaat dat nog?”  En hier moet ik toch even glimlachen. De kapel van Staverden is ook voor mij een bijzondere plek. Mijn familie trouwde en rouwde begin vorige eeuw in dit kapelletje, omdat mijn grootvader in dienst was van de graaf die op kasteel Staverden woonde. Dus ook voor mij een locatie met een speciale betekenis.

Ik ga aan de slag met de handvatten en wensen die de familie mij heeft meegegeven. En op de dag van de uitvaart begeleidt de familie hun vader lopend naast de nostalgisch ogende loopkoets naar de kapel van Staverden. Met een kleine groep nabestaanden worden er herinneringen gedeeld en er wordt er troost gevonden bij elkaar. Als je je vader zo lang bij je hebt mogen hebben, is een leven zonder hem zo moeilijk voor te stellen.

Later, bij het crematorium hebben we in de openlucht nog een kort laatste moment, op een mooi binnenplaatsje voor alleen de kinderen en kleinkinderen.  Dan is de tijd voor het laatste afscheid echt gekomen. Gearmd lopen de kinderen met hun kinderen weg, nu echt zonder hun vader en grootvader.

Een mooi afscheid en een laatste mooie herinnering. Een herinnering die ook voor mij een beetje bijzonder is…

Dirk Timmer,
www.viahumana.nl
Via Humana Uitvaartverzorging

Bij overlijden

Meld een overlijden direct op 06 132 45 132

Contact

Via Humana Uitvaartverzorging
is 24 uur per dag,
7 dagen per week
bereikbaar op
06 132 45 132

email: uitvaart@viahumana.nl

Postbus 499
8070 AL Nunspeet

Smithstraat 28 Nunspeet

Meer contactinformatie
Keurmerk Eerlijke Uitvaarten
Netwerk
© Via Humana Uitvaartverzorging - Tel. 06 132 45 132 - Postbus 499 - 8070 AL Nunspeet - uitvaart@viahumana.nl