Buurman

Regelmatig komen we elkaar tegen, bij het uitlaten van onze honden. We groeten elkaar altijd en soms praten we even wat, over het weer, de honden of wat er zoal speelt op dat moment. Hij woont een paar straten verder op, maar voor het gemak noemen we elkaar Buurman. Het is al weer enkele jaren geleden dat we elkaar voor het eerst ontmoetten en zijn hond was toen nog een pup. “Tja,” vertrouwde hij me toen toe, “eigenlijk heb ik helemaal geen verstand van honden, maar mijn schoondochter zei dat ik een hondje moest nemen, dan zou ik niet zo eenzaam zijn.” “Bent u dat dan?” vroeg ik. “Ach, mijn vrouw is een tijdje geleden overleden en ik liep met mijn ziel onder mijn arm. Maar ik moet wel zeggen dat mijn schoondochter gelijk had, sinds ik Max heb, kom ik weer buiten en spreek ik ook eens iemand.”

Het schemert al, als ik vandaag met de honden naar buiten ga. Een gesprek met een familie die zo vlak voor de kerst afscheid moet nemen van hun moeder die al enkel jaren weduwe was, houdt mij in gedachten nog bezig als ik ineens “hé Buurman!” hoor.
In het halfdonker zie ik dat zijn gezicht somber staat en ik vraag of er iets loos is. “Ach, de feestdagen, hè, dat is toch elk jaar weer even moeilijk.” Hij vertelt dat hij wel is uitgenodigd bij zijn zoon en schoondochter, maar dat is nog niet helemaal hetzelfde. Hij mist zijn Trudy met deze dagen gewoon meer dan anders.
Ik begrijp hem en knik, het zijn geluiden die ik vaker hoor en waar veel mensen mee te maken hebben, vanwege iemand die ze zelf moeten missen of omdat ze iemand kennen die iemand moet missen.

Wat kun je in deze dagen voor iemand in zo’n situatie betekenen?

U kunt hem of haar vrijblijvend hartelijk uitnodigen voor bijvoorbeeld het kerstdiner of oudejaarsavond. Laat dan duidelijk weten dat het geen verplichting is, en dat er – ook op het laatste moment nog – mag worden afgezegd en dat u dat helemaal niet erg vindt. Vertel daarbij precies wat u van plan bent, hoe laat het begint, en welke gasten er eventueel nog meer zijn uitgenodigd. Overleg ook even of die andere gasten geïnformeerd moeten worden over de situatie, als ze dat nog niet weten.

Denk ook goed na over wie u eventueel nog meer uitnodigt. Niet iedereen gaat even makkelijk met een situatie als deze om.

Via Humana Uitvaartverzorging zal ook deelnemen aan de lichtjeswandeling van Gloei op 26, 27 en 28 december in Het Zandenbos te Nunspeet. Tijdens deze mooie, verrassende en sfeervolle wandeling door het donkere bos, zal Via Humana erbij zijn om iedereen die iemand heeft moeten missen met de feestdagen in de gelegenheid te stellen om hier even bij stil te staan. Dat kan door bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken of iets op te schrijven… Want  degenen die we moeten missen, zijn juist met deze dagen in onze gedachten. Het is mooi, en vaak ook troostrijk, om de herinnering aan hen zichtbaar en tastbaar te maken.

Dirk Timmer
Via Humana Uitvaartverzorging

Bij overlijden

Meld een overlijden direct op 06 132 45 132

Contact

Via Humana Uitvaartverzorging
is 24 uur per dag,
7 dagen per week
bereikbaar op
06 132 45 132

email: uitvaart@viahumana.nl

Postbus 499
8070 AL Nunspeet

Smithstraat 28 Nunspeet

Meer contactinformatie
Keurmerk Eerlijke Uitvaarten
Netwerk
© Via Humana Uitvaartverzorging - Tel. 06 132 45 132 - Postbus 499 - 8070 AL Nunspeet - uitvaart@viahumana.nl