Corona

Het Coronavirus en de gevolgen voor een uitvaart.

Op zaterdag 21-03 jl. was Dirk Timmer van Via Humana Uitvaartverzorging te gast in het 2e uur van het programma Muesli van RTV Nunspeet. In het programma heeft hij de gevolgen van de Coronacrisis voor de uitvaartbranche en nabestaanden toegelicht en uitgelegd hoe hier in de praktijk mee om wordt gegaan. Hieronder vindt u de belangrijkste punten uit dat gesprek.
Op 4 april was hij te gast bij de LOE, de Lokale Omroep Elburg. U kunt de opname hier beluisteren.

Hoe gaat Via Humana om met de voorschriften van het RIVM?

Het melden van een overlijden.

Bij Via Humana leven we de richtlijnen van het RIVM na. Dat betekent dat wanneer u een melding van het overlijden van een dierbare doet er aan u gevraagd zal worden of de overledene of één van de nabestaanden die de uitvaart regelen, positief getest is op Corona of klachten heeft.
Een vervelende vraag, maar we hopen op uw begrip hiervoor.

Als dit niet het geval is komt de uitvaartverzorger bij u langs om de uitvaart te bespreken, mits het mogelijk is om ook nu de voorgeschreven afstand van anderhalve meter in acht te nemen.
Als er sprake is van een Coronabesmetting bij de overledene, maar niet bij de nabestaanden, zullen we per situatie bekijken wat mogelijk is om toch zoveel mogelijk persoonlijk met u de uitvaart te bespreken. Hierbij geldt vanzelfsprekend dat ieder risico vermeden wordt, voor u, voor de uitvaartverzorger, en voor de families die de uitvaartverzorger daarna nog ontmoet.

Mocht onverhoopt het persoonlijk bespreken van de uitvaart op geen enkele wijze verantwoord mogelijk zijn, dan zullen we proberen een beeldverbinding tot stand te brengen om u zo toch zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij het afscheid nemen. Zodat de uitvaart nog steeds recht doet aan zowel de overledene als aan u, de nabestaanden.

Het opbaren van de overledene.

Het is gelukkig nog steeds mogelijk een overledene thuis op te baren. Dat is zelfs mogelijk wanneer deze Corona positief is getest of aan Corona is overleden. Ook bij overlijden in een ziekenhuis kunnen we iemand nog thuis brengen en opbaren. Is er thuis geen plaats voor de opbaring? We kunnen verschillende oplossingen aanbieden, waarbij u altijd afscheid kan nemen in een warme, huiselijke omgeving en wanneer het u past. Met desgewenst uw eigen muziek, foto’s of schilderijen, of…  en 24 uur per dag toegankelijk.

Gebleken is dat het Coronavirus, zodra iemand overleden is, beter bestand is tegen kou dan tegen kamertemperatuur. Het advies is daarom dan ook, vooral bij een thuisopbaring, om te kiezen voor de eenvoudige balseming. Het virus is dan binnen 24 uur onschadelijk. Bij koelen kan de tijd dat het virus nog actief is oplopen tot 3 à 4 dagen. Bij het gekoeld opbaren van een overledene is dan ook het advies om gepaste afstand te bewaren en direct contact met de overledene te vermijden.

De uitvaart.

Zolang de beperkingen in het kader van de Coronabestrijding en -preventie nog van kracht zijn, mogen er in de kerk of aula waar de afscheidsdienst gehouden wordt niet meer dan 30 mensen aanwezig zijn.  Dat is niet alleen een beperking: er ontstaan juist andere mogelijkheden door het intieme karakter dat het laatste afscheid zo krijgt. Dat helpt de intimi om toch op een goede, waardige en kloppende manier van hun geliefde afscheid te kunnen nemen.

Het betekent gelukkig ook niet dat de uitvaart maar door 30 mensen meebeleefd kan worden. Er zijn zeker mogelijkheden om meerdere mensen het afscheid op zekere wijze mee te laten maken.  In het gesprek met de nabestaanden kunnen we veelal alternatieven aanbieden die passen bij de overledene, bij de nabestaanden, de overige belangstellenden èn de huidige regelgeving.

Een technische mogelijkheid is verder de livestream zodat andere betrokkenen op afstand mee kunnen kijken, of een videoreportage zodat u ook later de uitvaart kunt terugzien en anderen mee kunt laten kijken.

En ook als een nabestaande wegens ziekte of quarantaine niet kan komen, maar wel zijn of haar herinneringen aan de overledenen met u wil delen, kunnen we een beeldverbinding tot stand brengen, zodat dit dan toch mogelijk is.
Hoe de situatie ook is, we zullen altijd actief en creatief met u meedenken om zoveel mogelijk voor u te kunnen betekenen in een tijd die, zeker nu, al moeilijk genoeg is…

En ook in deze tijd kunt u erop vertrouwen dat de voorwaarden van 100% Eerlijke Uitvaarten van kracht zijn en blijven.

Bij overlijden

Meld een overlijden direct op 06 132 45 132

Contact

Via Humana Uitvaartverzorging
is 24 uur per dag,
7 dagen per week
bereikbaar op
06 132 45 132

email: uitvaart@viahumana.nl

Postbus 499
8070 AL Nunspeet

Smithstraat 28 Nunspeet

Meer contactinformatie
Keurmerk Eerlijke Uitvaarten
Netwerk
© Via Humana Uitvaartverzorging - Tel. 06 132 45 132 - Postbus 499 - 8070 AL Nunspeet - uitvaart@viahumana.nl