Afstand

Column


In mijn dagelijkse bezigheden krijg ik maar weinig te maken met politiek. Maar deze keer ligt dat toch anders.

Aan de eenvoudige tafel in het gewone rijtjeshuis zitten een mevrouw van in de zeventig, haar twee zoons met hun vrouwen, en ik. Mijn vraag of iedereen er is, werd in eerste instantie bevestigend beantwoord. Nu we wat verder in het gesprek zijn, blijkt er ook een dochter te zijn. Dat ze er niet is, is voor iedereen net zo vanzelfsprekend als verdrietig. Ze heeft namelijk met haar Mexicaanse man een bedrijfje in de Verenigde Staten. En dankzij de politiek van de nieuwe Amerikaanse president weten ze niet of ze na de uitvaart wel terug kunnen naar hun huis en hun bedrijf, als ze nu naar Nederland zouden komen.

Er is veel verdriet bij dochter en schoonzoon dat ze niet bij het overlijden van hun vader en schoonvader konden zijn,  zo vertellen moeder en broers mij. En nu moeten ze ook nog de uitvaart missen.

Opluchting

Als ik zeg dat ze het toch mee kunnen  maken, zie ik op de gezichten opluchting vermengd met vragen. De moderne techniek schiet ons te hulp, leg ik uit. Het heet “livestream”, en het is een directe live video verbinding via internet.  Wereldwijd te bekijken door ieder die het wachtwoord krijgt. Na een korte stilte komen de vragen. Of zoiets niet hinderlijk is tijdens de uitvaart? Of dat overal maar zo kan? Of daar niet van alles op aangepast moet worden? Nee hoor, de videograaf die ik ken is gespecialiseerd in uitvaarten. Hij werkt vrijwel onopgemerkt, en er hoeft niets voor hem aangepast te worden. Heel rustig en bescheiden doet hij zijn werk.

Na wat overleg besluiten ze voor de video opname en de live verbinding te gaan. Ik bel mijn videoman, en die is gelukkig beschikbaar. Voordat er over de dochter gesproken werd wilde de familie de uitvaart graag vroeg op de dag. Nu moet ik alle andere betrokkenen er nog van overtuigen dat we het zo laat mogelijk gaan doen, liefst tegen het einde van de middag, omdat het bij de dochter zes uur vroeger is dan bij ons. Met een goede uitleg van mij en de begripvolle medewerking van iedereen lukt dat.

Voor de uitvaart krijgt de dochter de gegevens van een website en ook een wachtwoord. Zo kan ze meekijken, direct terwijl de uitvaart plaatsvindt. Later zal ze nog een DVD krijgen waarop ze alles terug kan zien. Op die manier is ze er toch een beetje bij, samen met haar man.

Voor de camera

Voor de afscheidsplechtigheid begint, komen moeder en haar zoons voor de camera staan. Ze spreken hun dochter en zus toe. Het is een heel emotioneel moment. Later, tijdens de dienst lees ik de brief voor, die de dochter mij gemaild heeft. Zo kan ze haar verhaal toch kwijt. En nog later, als alles voorbij is en de camera bijna uitgezet wordt, staat de hele Nederlandse familie voor de camera te zwaaien naar hun familie in Amerika. Ondanks de afstand verbonden in hun verdriet.

Dirk Timmer,

N.B. Een directe videoverbinding (“livestream”) maakt het voor iedereen die het wachtwoord krijgt mogelijk om mee te kijken waar maar internet beschikbaar is, bijvoorbeeld in het buitenland maar ook in een ziekenhuis of verpleeghuis. Meekijken kan op een computer, smartphone, smart TV of tablet. En de kosten vallen dankzij de moderne technieken heel erg mee. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Bij overlijden

Meld een overlijden direct op 06 132 45 132

Contact

Via Humana Uitvaartverzorging
is 24 uur per dag,
7 dagen per week
bereikbaar op
06 132 45 132

email: uitvaart@viahumana.nl

Postbus 499
8070 AL Nunspeet

Smithstraat 28 Nunspeet

Meer contactinformatie
Keurmerk Eerlijke Uitvaarten
Netwerk
© Via Humana Uitvaartverzorging - Tel. 06 132 45 132 - Postbus 499 - 8070 AL Nunspeet - uitvaart@viahumana.nl